ISLAMIA YOUTH FORUM 2011Islamia Youth Forum (IYF 2011) merupakan suatu program yang melibatkan pelajar-pelajar dari Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) di Semenanjung Malaysia yang terlibat dalam pengurusan aktiviti-aktiviti kerohanian di sekolah masing-masing. Program ini telah menjemput wakil BADAR (Badan Dakwah, Agama Dan Rohani) dan biro-biro kerohanian bagi setiap sekolah. Tema bagi forum kali ini ialah ‘Generating Better Future’ yang menekankan tentang kepentingan generasi kini untuk menjana transformasi dari segi cara berfikir, bertindak serta mentarbiah diri dan masyarakat bagi menyelamatkan agama dan umat Islam.

Antara Objektif program ini adalah :-

-                 Sebagai platform untuk wakil BADAR setiap sekolah untuk berkongsi dan berhubung antara satu sama lain tentang program kerohanian yang dijalankan di sekolah.
-          Medan untuk mentarbiah diri bagi mendapatkan maklumat dan kemahiran dalam menjalankan kegiatan dakwah di sekolah.
-              Menekankan tentang konsep pemikiran kritikal dan kemahiran untuk memanipulasikan media-media untuk dijadikan uslub bagi kegiatan dakwah kepada pelajar dan masyarakat.

TENTATIF PROGRAM…

27/5/2011

6.30 ptg           Tiba di Kolej Burhanuddin Helmi, UKM Bangi
7.00 mlm         Pengurusan diri dan solat berjemaah
8.10 mlm         Bacaan doa oleh Syed Zahiruddin ( fasilitator dari UPM) dan Ucapan kata alu-aluan daripada Naib Pengerusi Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) iaitu Ustaz Mohd Fauzi Bin Asmuni.
9.30 mlm         Ice Breaking / Taaruf session
11.00 mlm       Lights off…

28/5/2011

5.30 pg            Qiamullail dan solat subuh
6.45 pg            Morning exercise (Teamwork games)
8.15 pg            Forum 1 : ‘Critical Thinking, Media and Youth
1.00 ptg           Makan Tengah hari dan solat berjemaah
2.30 ptg           Slot ‘Paper Presentation Talk from BADAR KISAS
5.00 ptg           Perbincangan dalam kumpulan
7.00 mlm         Pengurusan diri dan solat berjemaah
8.15 mlm         Forum 2 : ‘ Gen-Y and The Future of Muslim World

29/5/2011

5.30 pg            Qiamullail dan solat subuh
6.30 pg            Perbincangan dalam kumpulan
8.15 pg            Talk ‘The Guidance of Al-Quran To Practice Dakwah’ oleh Prof Madya Dr Ismail Yusoff (Pensyarah Kanan Fakulti Pengajian Islam UKM)
10.30 pg          Ceramah ‘Kesatuan dan Keberkesanan Organisasi Dakwah di Sekolah’oleh  Hj. Norzafry Bin Norhalim ( Presiden PEMBINA)
1.30 ptg           Makan tengah hari dan solat berjemaah
2.45 ptg           Pembentangan dalam kumpulan bertajuk ‘Kejatuhan Sebuah Andalus’
5.30 ptg           Bertolak pulang ke destinasi masing-masing